Mød fjerne slægtninge med DNA-test

Forrige sommer fik min hustru og jeg foretaget en DNA-test hos Ancestry.com. Vi ville se, hvor vores forfædre kom fra. Vi har begge brune øjne, så vi forestillede os, at vi havde arvemateriale fra sydlige eksotiske himmelstrøg. Hvem har ikke hørt om de spanske soldater på Koldinghus?

Så vi blev lidt skuffede, da DNA-testene viste, at vi bare havde arvemateriale fra Norge, Sverige, Danmark/Tyskland, England og Nordfrankrig. Det eneste der adskilte os var, hvor mange procent af DNA’et der kom fra de de enkelte lande.

Men det spændende viste sig at være, hvem vi havde fælles DNA med. Det kunne man nemlig få at vide, hvis valgte det til som en del af leverancen. Jeg fik fx kontakt til en “second cousin”, som viste sig at være en kusine til min mor. Hun var udvandret til USA i midten af 1950’erne, og nu søgte hun tilbage til rødderne i Danmark. Jeg fik fortalt, hvad jeg vidste om hendes familie, og vi skrev julekort til hinanden.

Og lige før julen 2020 blev jeg kontaktet af to af hinanden uafhængige kvindelige familiemedlemmer, som havde den samme oldefar. De kendte ikke hans rigtige danske navn og familie, men de kunne se, at de begge havde fælles DNA med mig.

Jeg har nu fundet ud af, hvem deres oldefar var, og hvordan vores to familier hænger sammen. Vi skal hele syv generationer tilbage hvor Jens Jensen (1714-1773) og hans kone Johanne Thuesdatter (1730-1780) fik to sønner. Den ene, Thue og hans kone Anne Margrethe, blev oldeforældre til ham, som udvandrede til Amerika. Og den anden, Lars og hans kone Maren, blev tipoldeforældre til Iver Knygberg (1844-1898) – den første der fik efternavnet Knygberg.

Så noget godt har vi fået ud af at investere et beskedent beløb i en DNA-test. Den kan fås for omkring 400 kr. Men vent til enten Ancestry.com eller myheritage.com har dem til nedsat pris.

4 thoughts on “Mød fjerne slægtninge med DNA-test

  1. Hej Thomas. Mange tak for endnu en spændende fortælling fra din hånd. Super interessant at læse, at vi nu har flere slægtninge i USA og rundt omkring 🙂
    Min 14 årige søn har flere gange spurgt, om ikke vi skulle prøve DNA testen, så det ender nok med det 🙂
    Mange hilsner, Marianne

  2. Hej Thomas
    Det kunne vel næppe være en overraskelse med de norske gener og svenske måske.
    Vores del af Krogstrup slægten stammer jo derfra. Og vi havde en del der sloges på den engelske side under både 1 og 2 verdenskrig, og de har næppe øhh ligget på den lade side😁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *