Jørgen Knygberg

Dette er historien om Jørgen Knygberg (1911-1982) og norske Mathilde Katharina Larsen (1913-1991), som finder kærligheden i København og sammen driver en lille velrenommeret smørrebrødsforretning i 43 år på adressen Kattesundet 18 i Københavns Indre By. Historien bygger delvist på, hvad Jørgen og Mathildes datter Karina Knygberg Kruse har fortalt.

Jørgen Knygberg bliver født i Holing lidt uden for Herning den 17. november 1911 som fjerde barn af Christen Iversen Knygberg og Ane Kirstine Olesen. Han bliver døbt i Herning Kirke 26. november 1911, og han bliver som næstældste søn opkaldt efter sin morfar Jørgen Olesen. Jørgen bliver også konfirmeret i Herning Kirke. Det sker 11. april 1926.

Jørgen Knygberg yderst til venstre er fjerde barn af Christen og Ane Kirstine Knygberg.

Han har selv fortalt til sin datter Karin, at han kom ud at tjene allerede som 9-årig. Senere kommer han i lære som møbelsnedker. Efter læretiden flytter Jørgen til København, hvor han kan få arbejde inden for sit fag.

Jørgen Knygberg og Mathilde Katharina Larsen bliver gift på Københavns Rådhus 2. oktober 1937.

I København møder Jørgen den norske Mathilde Katharine Larsen, født 14. april 1913 i Glemmen sogn i Norge. Hun er sammen med sin familie nogle år tidligere flyttet til København. Mathilde er uddannet smørrebrødsjomfru. Parret flytter sammen i en lejlighed i Kattesundet 16 omkring 1937, og de bliver gift på Københavns Rådhus 2. oktober 1937.

Den 9. juli 1939 får de datteren Ketty. Og 28. maj 1942 kommer endnu en datter, Karin Laila, til verden. ”Der var ingen krog på”, skulle farmor Ane Kirstine have sagt, da hun hørte om Karins fødsel, fortæller Karin selv. Nu er familien flyttet til Lavendelstræde 10.

Smørrebrødsforretning i Kattesundet

Møbler bliver efterhånden noget, der fremstilles på fabrik, så Jørgen forlader faget som møbelsnedker. Sammen med Mathilde begynder han så i 1938 at drive en lille smørrebrødsforretning i Kattesundet 18 i Københavns Indre By. Hverken facaden eller butiksarealet er særlig stort, men forretningen går godt. Der er faste leverancer til både Københavns Domhus og Københavns Rådhus, som begge ligger tæt på.

Smørrebrødsforretningen får et fint renommé på grund af den gode kvalitet, og Jørgen og Mathilde driver forretningen sammen i omkring 43 år.

Prisen på et stykke af det billigste smørrebrød er i forretningens start 8 øre. I midten af 1950’erne er prisen for det billigste steget til 35 øre. Luksussmørrebrødet kan fås for 2 kr. stykket. Smørrebrødet leveres tilmed på bestilling på adressen. Det køres ud i trækasser med plads til 100 stykker i hver kasse.

Udover Jørgen og Mathilde selv, er der fru Alstrøm som gør rent i forretningen. Hun går under navnet ”Raket-Olga”, og hun gør rent i forretningen her hver dag i hele 28 år. Rengøringen omfatter tillige facade og vinduer, som også skal vaskes hver dag.

I en periode på et par år midt i 1950’erne bor Jørgens bror Ejgil Knygbergs ældste datter Tove hos familien i Kattesundet, hvor hun hjælper til i forretningen.

Hunden King og tysker i Domhuset

Doberman Pinscheren King og en hvid puddel bor også i lejligheden i Kattesundet. Det er gået ud over isbjørneskindet med hoved (!), som ligger under skrivebordet. Hovedet er efterhånden blevet halvt ædt op af den hvide puddel. Som de fleste hunde, har King en god hørelse. Når Jørgen parkerer Ford Anglia’en på gaden, kan man af dens gøen høre, at den ved, hvem der er på vej.

Under krigen er Domhuset besat af tyske soldater. En dag kommer en tysk soldat for tæt på King, så soldaten bliver bidt. Straks efter får King et nyt hjem hos en familie rundt om hjørnet. Man skal jo nødig risikere, at den bliver skudt.

Sommerhus i Hundige

Efter krigen køber familien et lille sommerhus ved Hundige Strand syd for København. Her flytter familien ud hver sommer og bor her stort set i hele den lyse tid fra april til oktober. Familien husker busturen fra Valby; huset lå tæt på stoppested 22 på Gammel Køge Landevej.

Huset bliver solgt i slutningen af 70’erne, hvor man begynder byggeriet af Køge Bugt Strandpark. Og Jørgen får lidt penge ud af salget, da han modsat mange af de andre sommerhusejere har sikret sig skøde på grund og hus.

Smørrebrødsforretningen afhændes

Da Jørgen er først i halvtredserne, får han problemer med helbredet. Han får de første blodpropper, og han får mavesår. Men han og Mathilde driver alligevel sammen smørrebrødsforretningen frem til 1981, hvor de så flytter til Lavendelstræde, også i Indre By.

Jørgen og Tilde i lejligheden i Lavendelstræde.

Jørgen dør den 4. maj 1982. Mathilde bliver boende i lejligheden, men tilbringer sine sidste år på plejehjemmet Sølund, hvor hun dør 3. januar 1991. Begge ligger på de ukendtes grav.

Siden sidst redigeret 17. november 2020.